Wortelweetjes

Wortelen vertragen veroudering

Wortelen geven je niet de eeuwige jeugd, maar wetenschappers verzekeren dat de hoeveelheid antioxidant u kan helpen het proces te vertragen. Uw huid krijgt hierdoor een jongere aanblik. Zij bevatten ook veel vitaminen en mineralen.

Het hoge gehalte foliumzuur (voorkomt bloedarmoede en hart- en vaatziekten), falcarinol (vermindert de kans op het krijgen van kanker), Bèta- caroteen (vermindert de kans op long- en mondkanker) en de aanwezige vitaminen maakt het tot een van de gezondste groenten. De hoge aanwezigheid van Bèta- caroteen helpt u ook bij het verbeteren van uw zicht en het voorkomt blindheid.

Deze fantastische groente is rijk aan vitamine B3: belangrijk voor het goed functioneren van de spijsvertering en het zenuwstelsel. Het bevat ook een grote hoeveelheid aan vezels. Dit helpt bij het versnellen van de darmflora en reduceert constipatie en een opgeblazen gevoel. Het is bruikbaar om kolieken te vernietigen en het reduceert gasvorming. Het verdrijft galstenen en het is uiterst bruikbaar bij het verwijderen van schadelijke stoffen.

Wortelen bevatten aromatische stoffen. Deze zijn goed om je eetlust op te wekken en worden daarom regelmatig gebruikt door mensen die aan bloedarmoede of depressies lijden. Deze uitzonderlijke groente bevordert urineren, wekt de menstruatie op en helpt bij het vergruizen van nierstenen.

Bron: lostiempos.com

 

Wortelen kunnen het effect van diabetes gen verminderen

“Recent onderzoek suggereert dat de symptomen van bepaalde vormen van diabetes – met een bepaalde genetische mutatie- verminderd kunnen worden door Bèta- caroteen, een stof in wortelen.”

Een hoger gehalte aan Bèta- caroteen beschermt tegen diabetes en verbetert vermoedelijk de effectiviteit waarmee het gen insuline produceert. Een verhoogd gamma- tocoferolgehalte verhoogt daarentegen juist het risico op de ziekte.

‘De resultaten suggereren dat je, wanneer je genetische aanleg hebt voor Diabetes type 2, alleen maar het bèta- caroteen gehalte in je voedsel moet verhogen en dat dit dan misschien de genetische afwijking kan compenseren. ‘ Zo stelt Dr. Butte, universitair hoofddocent van de systeemgeneeskunde binnen de kindergeneeskunde aan Stanford. Buttes bevindingen zijn voorlopig nog onder voorbehoud en verder onderzoek moet aantonen of een verhoogd Bèta- caroteen gehalte daadwerkelijk genoeg is om het effect van de diabetes- veroorzakende genetische variant te compenseren. Maar volgens Butte lijken de eerste resultaten positief.

Bron: healthland.time.com 

 

Goed voor je ogen?

Wortels bevatten veel bètacaroteen, een stofje dat in het lichaam wordt omgezet in Vitamine A. Vitamine A zorgt ervoor dat je ogen goed functioneren. Wortels zijn dus goed voor je ogen (net als alle andere gele en oranje groenten en fruitsoorten).

Wortels zijn bovendien heel veelzijdig. Eet ze eens in plaats van een appel als lekker zoet en knapperig tussendoortje. Vaak worden wortels gekookt met een schepje suiker. Ze worden dan nog zoeter. Met onze, al van zichzelf, zoete peen is dat niet nodig. Wanneer u wortel zachtjes bakt in een beetje olie worden ze vanzelf zoeter, door de suikers die dan vrij komen.

tl_files/joostenpeen/img/Carrots_of_many_colors1.jpg

Oranje wortels?

Wortels zijn niet altijd oranje geweest. Ze waren eerst onder meer wit, rood en paars. Waarschijnlijk werd de eerste oranje wortel in de 17e eeuw geteeld door Nederlanders. Deze oranje wortel werd ook in de 17e eeuw verspreid over de rest van Europa. De oranje wortel ontstond door een rode en een witte wortel te kruisen. De Nederlanders hebben de oranje wortel geïntroduceerd, omdat wij graag een wortel in onze nationale kleur wilden. De smaak van de verschillende kleuren wortel is ongeveer gelijk.